maanantai 7. maaliskuuta 2011

Ohjeita vastaisuuden varalle

Kasailen tähän työlistaa, millä voi helpottaa ja nopeuttaa oman ongelman ratkaisua verkkokauppa.comin kanssa, miksei muidenkin toimittajien.

Jos tuote toimii virheellisesti, tai muulla sille kuulumattomalla tavalla, dokumentoi ongelma esimerkiksi ottamalla kuva taikka videokuvaa siitä, nykyäänhän jokaisessa kännykässä alkaa olemaan jo jonkinnäköinen kamera. Tosin omassa tapauksessani he eivät ole vielä suostuneet myöntämään ongelmaa, vaikka kuvat eroavaisuudesta on reklamaatiopäällikölle toimitettu sähköpostitse.

Myös toinen henkilö voi olla toteamassa ongelmaa, tällöin tapauksella on todistaja, josta on hyötyä jatkossa jos asia kuluttajariitalautakunnan käsiteltäväksi viedään.

Muussa tapauksessahan riskinä on se, että pääsee osallistumaan verkkokaupan rahoitustalkoisiin huoltomaksun muodossa. Tai eihän todiste siitä, että tuote on oikeasti viallinen estä vielä verkkokauppaa laskuttamasta tarkistusmaksua, mutta ainakin kun perintäyhtiö rupeaa karhuamaan saatavaa, on helpompi riitauttaa asia ja vedota laskun aiheettomuuteen. Harva perintäyhtiö ottaa edes hoidettavakseen muuta kuin riidattomia saatavia.

Myöskin, jos ostettu tuote joudutaan viemään huollettavaksi, on jossain tapauksissa kuluttajalla oikeus vaatia sijaislaitetta huollon ajaksi. Etenkin jos on odotettavissa että huolto kestää pitkään.

Ennen huoltoon toimitusta laite on hyvä kuvata ympäriinsä, jotta mahdolliset vahingot, joita huollossa ollessaan syntyvät, menevät myös oikean tahon piikkiin.

Jos laite vaihdetaan huollossa, sitä ei saa vaihtaa vanhempaan, taikka enemmän käytettyyn tuotteeseen. Jos tuote vaihdetaan käytettyyn tuotteeseen, on kuluttajalla oikeus vaatia selvitystä laitteen alkuperäisestä käyttöönottopäivästä.

Kun tavara toimitetaan huoltoon, se tapahtuu täysin myyjän kustannuksella, yleensä asiakaspalautuksena postitse. Myös mahdolliset matka- ja puhelinkulut takuuhuoltotapauksen selvityksestä kuuluvat myyjän korvattavaksi, näistä tarvitaan dokumentti erikseen korvausvaatimukseen.

Jos tapaus alkaa polkea paikallaan ja myyjänä toimiva osapuoli ei osaa asiaansa, voi mukaan tuoda kuluttajaneuvojan, yhteystiedot: Neuvonnan puhelinnumero: 071 873 1901
Tässä palvelussahan on se hyvä puoli, ettei se maksa kuluttajalle mitään, he antavat suosituksensa ja opastavat lakipykälissä kuluttajaa. Jos riita ei ratkea tämän jälkeen, voi kuluttaja viedä asian kuluttajariitalautakunnan käsiteltäväksi, heidän yhteystiedot ja lomakkeet osoitteessa: http://www.kuluttajariita.fi/

Sitten muita keinoja viedä asiaa eteenpäin, on kommentoida esimerkiksi yhtiön facebook-sivujen palautesivuille, ehkä jopa tehokkaampi keino on viedä asia yhtiön facebook-sivujen seinälle, näin ongelmaa käsitellessä se taitaa näkyä aika monella muullakin. Muutamassa tapauksessa tiedän, että näitä seinälle tulleita kirjoituksia on siirretty palautesivuille, pois kaikkien näkyviltä. Ehkäpä sillä on ollut jotain merkitystä.

Myös blogin tai vastaavan kautta asian julkituominen vaikuttaa jollain tavalla, ainakin varoittaen muita kuluttajia käymästä vastaavaan ansaan.

3 kommenttia:

  1. Hei,
    Kiitoksia paljon blogista. Hyvä, että asiat tulee julkisuuteen, jotta jatkossa voi mennä toiseen kauppaan.

    VastaaPoista
  2. Hienoa, että blogin pääasiallinen tarkoitus toteuttaa itseään.

    Näin voi säästyä ainakin muutamalta aikaa ja rahaa, kun ei tarvitse taistella omien oikeuksiensa puolesta yritystä vastaan, joka ei näytä välittävän muusta, kuin mahdollisimman suuren katteen tekemisestä.

    VastaaPoista
  3. Kannattaa dokumentoida huolella kaikki asiakastilanteet. Video siitä mitä asiakaspalvelija on sanonut on aika hyvä kun menee sana sanaa vastaan.

    VastaaPoista